Dry Needling

Myofasciale pijn is een verzamelwoord voor klachten die voortkomen uit de aanwezigheid van één of meerdere myofasciale triggerpoints. Myofasciale triggerpoints zijn pijnlijke spierverhardingen of spierknopen in een skeletspier. Deze spierverhardingen kunnen stijfheid, bewegingsbeperking, krachtsverlies en vooral pijn veroorzaken. Een triggerpoint is voelbaar als een harde streng in de spierbuik, waarin een plaatselijke verdikking zit. Deze plek is bij druk (zeer) pijnlijk. Er kan een kenmerkende pijn gevoeld worden die zich vaak op een andere locatie bevindt, dan waar er wordt gedrukt. Deze pijn heet “referred pain” oftewel uitstralende pijn. Elke spier heeft een eigen karakteristiek uitstralingsgebied. Inmiddels is dit gebied van bijna elke spier bekend. Myofasciale triggerpoints worden niet altijd herkend als oorzaak van pijnklachten en worden dus vaak over het hoofd gezien. Symptomen:
  • pijn bij belasting van de spier
  • spierverkorting, maximale rek van de spier is pijnlijk waardoor de spier enkel nog gaat bewegen binnen de pijngrens en de spier verkort.
  • krachtsverlies, gebruik van een spier kan pijnlijk zijn waardoor er vermindering van kracht en spieruithoudingsvermogen kan ontstaan.
  • vegetatieve symptomen zoals duizeligheid, wazig zien, plaatselijk meer zweten, koude handen, etc.
De klachten kunnen variëren in ernst en plaats en zijn afhankelijk van de belasting van de aangedane spier. Oproepen of verergering van klachten kan ontstaan door veelvuldig gebruik, rek  van de spier maar ook langdurige druk, zoals liggen op de spier. Ontstaan: Een myofasciaal triggerpoint kan ontstaan door een acute overbelasting zoals een verkeerde beweging, ongeluk of val, maar ook door een chronische overbelasting. Een verkeerde werk- of gewoontehouding is vaak een oorzaak van chronische overbelasting. Het gevolg van de overbelasting is dat er in de spier een ingewikkeld fysiologisch proces ontstaat, waardoor er een groep spiervezels aanhoudend samentrekt. U kunt het vergelijken met een plaatselijke spierkramp die zichzelf in stand houdt. Soms is de oorzaak van de klachten duidelijk voor een patiënt (bijv. een val of ongeluk), maar vaak zijn de klachten geleidelijk ontstaan en toegenomen en is de oorzaak onbekend. Wat maakt de klachten erger:
  • veelvuldig of overmatig gebruik van een spier zonder pauze
  • plotselinge verkorting van de spier tijdens bewegen
  • afkoeling zoals airconditioning, open raampje of te weinig kleding
  • druk op de spier zoals liggen op de schouder of een zware tas, knellende BH bandjes
Wat maakt de klachten minder erg:
  • inlassen van korte rust periodes (micropauzes) tijdens het bewegen, denkt u bijvoorbeeld aan langdurig computerwerk
  • langzaam rekken van de spier, bij voorkeur met warmte zoals onder een warme douche
  • een aangename temperatuur waarbij het lichaam kan ontspannen
  • fysiotherapie
Wat is triggerpoint dry needling? Triggerpoint dry needling is het behandelen van triggerpoints met behulp van dunne naalden. In onze praktijk worden steriel verpakte wegwerp naalden gebruikt. Het inbrengen van de naald in de  huid wordt bijna niet gevoeld. Nadat de naald in de huid is gebracht, wordt met de naald voorzichtig het triggerpoint aangeprikt. De aangedane spiervezels zullen hierop reageren met een spierschok. We noemen dit een Local Twitch Response (LTR). De spierschok wordt vaak gevoeld als een soort stroomstootje en wordt meestal goed verdragen. Het aantal LTR’s dat tijdens een behandeling wordt opgewekt is afhankelijk van het triggerpoint. Soms zijn er 20 LTR’s nodig en soms is het met 1 LTR klaar om een triggerpoint minder actief te maken. Er wordt niet langer behandeld als dat u kunt verdragen. Geef duidelijk aan bij de therapeut als het voor u genoeg is geweest. Dry needling staat niet op zichzelf maar is een onderdeel van de behandeling door een hiervoor opgeleide fysiotherapeut. Met dry needling wordt er in het algemeen sneller resultaat geboekt dan met andere behandeltechnieken. Dry needling is nog relatief nieuw in Nederland en ook nog niet alle artsen zijn hiermee bekend. Onze collega’s Monica Reek , Wim Rosier en Diana de Wijn- Leemans zijn hierin gespecialiseerd. Voor vragen of het maken van een afspraak kunt contact opnemen via telefoon of mail.