Oedeemtherapie
Oedeem (spreek uit: eudeem) is een overmatige ophoping van vocht in een bepaald lichaamsdeel. Door het vasthouden van vocht zwelt het lichaamsdeel op. Enkele plaatsen waar oedeem vaak ontstaat zijn de voeten, enkels, benen, de buik en de longen.
Oedeem ontstaat doordat er meer vocht wordt aangevoerd dan er wordt afgevoerd. Het hoopt zich dan op in je lichaam. Oedeem is vrijwel altijd een symptoom van een andere ziekte. Een aantal aandoeningen waar oedeem bij kan voorkomen zijn:
- Hartfalen
- Nierziekten
- Leveraandoeningen
- Verslechterde bloedafvoer (bijv. door trombose of omdat de vaten bij het ouder worden slapper worden)
- Beschadiging of blokkade van lymfevaten
- Beschadigde bloedvaten
Soorten oedeem:
- veneus oedeem
- lymfoedeem
- reumatisch oedeem
- traumatisch oedeem
- na radiotherapie
Lymfoedeem
Lymfoedeem is een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het weefsel door een verstoord aan- en afvoer van vocht. Lymfoedeem ontstaat wanneer er te weinig oedeem door het lymfesysteem wordt afgevoerd. Dit komt door een vermindering in de transportcapaciteit van het lymfesysteem zelf. Een tweede oorzaak kan zijn dat er zoveel vocht in het weefsel zit, terwijl het lymfesysteem goed werkt, dat het oedeem weer via de lymfevaatjes terug in het weefsel stroomt. Het lymfesysteem krijgt dit vocht dus niet verwerkt.
Veneus oedeem
Veneus oedeem ontstaat door een te hoge druk in het veneuze gedeelte van de bloedsomloop, waardoor zoveel vocht uit de venen wordt geperst zodat het lymfesysteem dit niet kan verwerken. Bekende oorzaken hiervan zijn bijvoorbeeld hoge bloeddruk, trombose en spataders.
Symptomen oedeem:
- Gezwollen lichaamsdeel
- Bewegingsbeperking in betreffend lichaamsdeel door oedeem
- Pijn
- Kleurverandering van de huid
- Huidveranderingen
Als behandelmethode worden onder andere manuele lymfedrainage, oefentherapie, ademhalingsoefeningen en adviezen met betrekking tot huidverzorging en leefregels toegepast. Ook het toepassen van steunkousen, ook wel compressietherapie genoemd, wordt vaak ingezet bij het behandelen van oedeem.
Tijdens de eerste behandeling ontstaat al meer duidelijkheid over hoe uw klacht het beste verholpen kan worden en welke middelen daarvoor ingezet moeten worden.
Voor een afspraak kunt u contact opnemen met onze collega Els Captein of Yvonne van Breda. Els is bereikbaar op telefoonnummer 0223-616467 en via de mail op elscaptein@fysiotherapiesoembastraat.nl. Yvonne is bereikbaar op telefoonnummer 0223- 619672 en via de mail op yvonnevanbreda@fysiotherapiesoembastraat.nl.